Yli 69€ ostoksiin ilmainen toimitus

Täysvälipala – täysipainoinen kokonaisuus hyvää tekevistä raaka-aineista

Wild & Berg Olli Ilander Ravintoblogi 1

Wild&Bergin tuotekehitystiimin kuuluu ravitsemusasiantuntija Olli Ilander. Lue tästä Ollin ajatukset välipaloista ja Wild&Bergin täysvälipalasta.

Välipalalta, kuten muiltakin päivän aterioilta, tulisi saada sopivasti jaksamista edistävää energiaa, lihaksia ruokkivaa rakennusainetta ja monimuotoinen kattaus ravintoaineita, jotka tekevät hyvää keholle sekä mielelle. Parhaiten tämä onnistuu koostamalla välipala tavallisesta ruoasta käyttäen monipuolisia, laadukkaita raaka-aineita, jotka lisäksi maistuvat hyvältä. Täyspainoisen välipalan voi koostaa esimerkiksi hedelmästä, hapankorpusta rypsiöljypohjaisella margariinilla ja maitolasillisesta. Reissuilla ja retkillä, ennen liikuntaa ja sen jälkeen, tai kiireisen työn ja arjen keskellä ei hyvää välipalaa kuitenkaan aina ole helppo käytännössä koostaa tavanomaisesta ruoasta. Monissa arkisissa tilanteissa kaivattaisiinkin kätevämpiä ratkaisuja, tinkimättä kuitenkaan välipalan täysipainoisuudesta ja nautinnollisuudesta. Välipalapatukka muodostaa juuri tällaisen kätevän ratkaisun, mutta perinteisesti useimmat välipalapatukat eivät ole kyenneet täyttämään hyvältä välipalalta vaadittuja kriteereitä. Uudet Wild & Berg Täysvälipalat vastaavat kuitenkin haasteeseen. Täysvälipalan perustan muodostaa taatelit, hapankorppu, rypsiöljy ja maitohera – toisin sanoen tavalliset, monipuoliset, terveelliset ruoka-aineet, jotka on pakattu kätevään, herkulliseen muotoon. Täysvälipala sopivat erinomaisesti kaiken ikäisille.

Wild & Berg Täysvälipalapatukoiden tärkeimmät raaka-aineet ovat:

Taatelit – Taateleista saadaan tiivistetyssä muodossa jaksamista edistävää energiaa luonnollisten sokereiden muodossa. Sokereista huolimatta taatelit eivät ole millään muotoa verrattavissa makeisiin. Taateleissa on mm. runsain mitoin terveydelle hyödyllisiä kuituja ja antioksidantteja. Taatelit nostavat verensokeria huomattavasti maltillisemmin ja tuottavat paremmin kylläisyyttä verrattuna puhdistettuun sokeriin.

Kaurahiutaleet ja hapankorput – Täysjyväviljat kuuluvat suositusten mukaisen ruokavalion kulmakiviin. Täysjyväviljasta saadaan tärkeitä kivennäisaineita ja runsaasti suoliston terveydelle tarpeellista kuitua, joka myös auttaa tasaamaan verensokeria ja pysymään pidempään kylläisenä. Kaurakuidulla on hyvn dokumentoitu kolesterolia alentava vaikutus.

Rypsiöljy – Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat ensisijaiseksi rasvanlähteeksi kasviöljyjä. Rypsiöljy on erityisen suositeltavaa, sillä se sisältää omega-3-rasvahappoja, joiden saanti on Suomessa usein suositeltua vähäisempää. Rasvaa on hyvä olla myös välipalalla, sillä se hidastaa verensokerinnousua ja osallistuu kylläisyyden tuottamiseen.

Heraproteiini – Maidon laadukkain proteiini, heraproteiini, tarjoaa täydellistä rakennusainetta lihasten huoltamiseen ja lihasmassan ylläpitämiseen sekä kehittämiseen. Täysvälipalan reilu proteiinipitoisuus auttaa myös pysymään pidempään kylläisenä. Lisäksi heraproteiinilla on myönteisiä vaikutuksia painonhallintaan, verensokeriin ja metaboliseen terveyteen.

Tumma suklaa – Runsaasti kaakaota sisältävä tumma suklaa sopii kohtuudella käytettynä hyvin terveelliseen ruokavaliokokonaisuuteen. Kaakaolla on myönteinen vaikutus mm. kolesterolitasapainoon ja siinä on runsaasti hyödyllisiä flavonoideja, jotka ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi teessä, hedelmissä ja marjoissa. 

Isomalto-oligosakkaridi – Oligosakkaridit ovat kuituihin lukeutuvia imeytymättömiä hiilihydraattiyhdisteitä. Ne voivat edistää hyödyllisten suolistobakteerien elinvoimaa ja monimuotoisuutta (prebioottivaikutus), mikä heijastuu myönteisesti sekä kehon että mielen hyvinvointiin. Runsaasti käytettynä oligosakkaridit voivat aiheuttaa joillekin herkkävatsaisille suolisto-oireita. Mahdolliset oireet saattavat ajan myötä kuitenkin vähentyä, jos oligosakkarideja sisältäviä ruokia nautitaan säännöllisesti.

Suomalaiset ravitsemussuositukset:

Tieteellisiä katsauksia heraproteiinin hyötyvaikutuksista:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22676328/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32827096/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31394788/

Tutkimuksia oligosakkarideista:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28078750/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30308944/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34497516/

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Tieteellisiä katsauksia taateleiden ravintoarvosta ja terveysvaikutteisuudesta:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12850886/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18949591/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22214443/

Tieteellinen katsaus tumman suklaan vaikutuksesta kolesteroliin:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21559039/


Wild Berg Olli Ilander

Olli Ilander (elintarviketieteiden maisteri, ravitsemustiede) on urheiluravitsemukseen erikoistunut, arvostettu ravitsemusasiantuntija, jolla on yli 20 vuoden työkokemus. Asiantuntijatehtäviä Ollilla on vuosien varrella ollut mm. Olympiakomiteassa, maajoukkueissa (hiihto, uinti) ja liigajoukkueissa (jalkapallo, koripallo). Valmennettavien joukossa on ollut useita kotimaisia huippu-urheilijoita. Hän kouluttaa mm. personal trainereita ja ravitsemusvalmentajia (Fysioline FAF, Folkhälsan) ja luennoi mm. työhyvinvoinnista yhteistyössä GS Health:in kanssa.  Olli on kirjoittanut neljä ravitsemusaiheista tietokirjaa, viimeisimpänä Liikuntaravitsemus 3.0 (VK-kustannus 2021), joka on johtava kotimainen liikunta- ja urheiluravitsemuksen tieto- ja oppikirja. Hän on myös Juoksija- ja Hiihto-lehtien pitkäaikainen ravitsemusasiantuntija.