Yli 69€ ostoksiin ilmainen toimitus

Välipalalla on väliä!

Välipalalla on väliä!

Säännöllinen ateriarytmi ja riittävä, laadukas ravinto edistää fyysisesti aktiivisten lasten ja nuorten jaksamista, hyvinvointia ja terveyttä sekä normaalia kasvua ja kehitystä. Omaksuessaan hyvät ruokatottumukset jo varhain, liikunnallinen lapsi saa oikeat eväät hyvään ja energiseen elämään ja samalla myös merkittävää etua mahdolliseen kilpaurheiluharrastukseen.

Aamiainen, koululounas ja päivällinen muodostavat hyvän ruokavalion rungon. Lisäksi tarvitaan hyviä välipaloja täydentämään ravinnonsaantia ja edistämään jaksamista sekä keskittymistä niin koulussa kuin vapaa-ajalla ja liikunnassa. Välipalalta, kuten muiltakin päivän aterioilta, tulisi saada sopivasti jaksamista edistävää, pitkäkestoista energiaa, sopiva määrä lihaksia ruokkivaa rakennusainetta ja monimuotoinen kattaus hyödyllisiä ravintoaineita, jotka tekevät hyvää sekä keholle että mielelle. Käytännössä välipala voidaan tavallisesta ruoasta käyttäen monipuolisia, laadukkaita raaka-aineita, jotka lisäksi maistuvat hyvältä. Koulupäivän aikana, ennen liikuntaa ja sen jälkeen tai reissuilla ja retkillä ei täysipainoista välipalaa kuitenkaan aina ole helppo käytännössä koostaa tavanomaisesta ruoasta. Kaikille eivät perinteiset välipalat myöskään maistu vauhdikkaan arjen tuoksinassa, vaan mieli tekisi jotain makeaa.

Wild & Berg vastaavat tähän haasteeseen tarjoamalla täysvälipalatuotteita, jotka ovat käteviä ja herkullisia, tinkimättä kuitenkaan välipalan täysipainoisuudesta ja laadusta. Täysvälipalapatukat ja -pallot täyttävät hyvältä välipalalta vaaditut kriteerit, sillä pitkälle prosessoiduista ja yksipuolisista proteiinipatukoista poiketen, ne valmistetaan tavallisista, monipuolisista, terveellisistä ruoka-aineista, jotka on työstetty kätevään, herkulliseen muotoon. Tuotteissa on tasapainoinen yhdistelmä hiilihydraatteja taateleista, hapankorpusta ja kaurasta, rasvaa rypsiöljystä ja proteiinia maitoherasta. Proteiinipitoisuus on maltillinen, minkä vuoksi kaiken ikäiset voivat turvallisin mielin ja hyvällä omatunnolla syödä täysvälipaloja päivittäin osana hyvää ruokavaliokokonaisuutta

Mikäli tarvitaan reilumpi välipala, voidaan patukoiden ja pallojen kanssa syödä esimerkiksi hedelmää tai hedelmäsosetta, muutama kaura- tai ruisnappi ja vaikka kourallinen pähkinöitä tai pikarillinen jogurttia. Ja tietenkin voi aina napata pari ylimääräistä proteiinipalloa! Täysvälipalat ovat myös terveellisiä vaihtoehtoja makeisille ja leivonnaisille, ja ne sopivat yhtä lailla pieneen herkutteluun kuin treeneihinkin

Wild & Berg täysvälipalatuotteiden tärkeimmät raaka-aineet ovat:

 

  • Taatelit, täysjyväkaura ja täysjyvärukiiset hapankorput – ei lisättyä sokeria. Runsaskuituiset hiilihydraatinlähteet tuottavat lisättyyn sokeriin verrattuna tasaisemman verensokerin ja pitkäkestoisemman kylläisyyden, mikä auttaa jaksamaan pidempään.
  • Maidon laadukkain proteiini, heraproteiini, tarjoaa täydellistä rakennusainetta kasvuun ja kehitykseen. Hera auttaa myös pysymään pidempään kylläisenä ja sillä on myönteisiä vaikutuksia painonhallintaan ja terveyteen.
  • Rypsiöljy. Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat ensisijaiseksi rasvanlähteeksi kasviöljyjä, erityisesti rypsiöljyä, jossa on reilu määrä välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Pieni määrä rasvaa on hyvä olla myös välipalalla, sillä se hidastaa verensokerinnousua ja osallistuu kylläisyyden tuottamiseen.
  • Tumma suklaa – Runsaasti kaakaota sisältävä tumma suklaa sopii kohtuudella käytettynä hyvin terveelliseen ruokavaliokokonaisuuteen. Kaakaolla on myönteinen vaikutus mm. kolesterolitasapainoon ja siinä on runsaasti hyödyllisiä flavonoideja, jotka ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi teessä, hedelmissä ja marjoissa.
  • Isomalto-oligosakkaridi. Oligosakkaridit ovat kuituja, jotka voivat edistää hyödyllisten suolistobakteerien elinvoimaa ja monimuotoisuutta (prebioottivaikutus). Hyvinvoiva suolisto edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia.

Esimerkki aktiivisen lapsen ja nuoren päivittäisistä ruokailuista

Aamiainen

  • Kotitekoinen mysliseos (perusmysliä, kaurahiutaleita, kauraleseitä, granolaa, pähkinöitä, siemeniä, mulperinmarjoja, rusinoita, kardemummaa, vaniljajauhetta)
  • Maustamaton jogurtti
  • Appelsiinitäysmehu tai mandariini
  • Vesi

Koululounas

  • Pääruoka, salaatti, salaatinkastike, täysjyväleipä, levite, maito, vesi

Välipala

  • Wild & Berg täysvälipalapatukka, kotitekoinen smoothie (kts. esimerkkiohje ohessa)
  • Energialisä n. 1 h ennen liikuntaa
  • Wild & Berg Proteiinipalloja 2 kpl, vesi

Treeni

  • Vesi

Päivällinen

  • Pääruoka, salaatti, salaatinkastike, täysjyväleipä, levite, maito, vesi

Iltapala

(ei välttämätön, jos päivällinen on ollut myöhään)

  • Tuore hedelmäsalaatti, raejuusto, vesi
Esimerkki aktiivisen lapsen ja nuoren päivittäisistä ruokailuista

Täysipainoisen välipalan voi koostaa monella eri tavalla

Täysvälipalapatukat sopivat sellaisenaan pienen välipalan tarpeeseen esimerkiksi ennen liikuntaa tai energialisäksi esimerkiksi pitkän pyörälenkin tai metsäretken aikana. Jos tarvitaan reilumpi välipala, voi sen koostaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Wild & Berg täysvälipalapatukka tai kaksi proteiinipalloa, kotitekoinen smoothie (kts. ohje ohessa)
  • Puuro, marjat ja kananmuna
  • Kaura-banaaliletut, marjoja ja jogurttia
  • Täysjyväkauraleipää, avokadoa, kotijuustoa ja kirsikkatomaatteja
  • Täytetty täysjyväruisleipä (levitettä, juustoa, paprikaa) ja pullollinen valmissmoothieta tai hedelmäsosetta
  • Pähkinämysliä, maitoa tai jogurttia ja hedelmää
  • Raejuusto ja hedelmäsalaatti

 

Smoothieohje

Määrästä tulee kaksi reilua annosta. Shakeriin pakattuna smoothie soveltuu hyvin mukaan otettavaksi evääksi!

 

  • Maustamatonta rahkaa 1 prk (250 g)
  • Kaurahiutaleita  2 dl 
  • Banaania 2 kpl
  • Herukkasekoitusta tai muita marjoja 1 pss (200 g)
  • Vettä sopivasti                                                                                               

Blogitekstin kirjoittaja on Olli Ilander. 

Olli on (elintarviketieteiden maisteri, ravitsemustiede) on
urheiluravitsemukseen erikoistunut, arvostettu ravitsemusasiantuntija, jolla on yli 20 vuoden työkokemus. Asiantuntijatehtäviä Ollilla on vuosien varrella ollut mm. Olympiakomiteassa, maajoukkueissa (hiihto,
uinti) ja liigajoukkueissa (jalkapallo, koripallo). Valmennettavien joukossa on ollut useita kotimaisia huippu-urheilijoita. Hän kouluttaa mm. personal trainereita ja ravitsemusvalmentajia (Fysioline FAF, Folkhälsan) ja luennoi mm. työhyvinvoinnista yhteistyössä GS Health:in kanssa.  

Olli on kirjoittanut neljä ravitsemusaiheista tietokirjaa,
viimeisimpänä Liikuntaravitsemus 3.0 (VK-kustannus 2021), joka on johtava kotimainen liikunta- ja urheiluravitsemuksen tieto- ja oppikirja. Hän on myös Juoksija- ja Hiihto-lehtien pitkäaikainen
ravitsemusasiantuntija.